Festes i tradicions

Festes i tradicions

Cavalcada de Reis

Gener. 5 de gener. Cavalcada dels Reis Mags d’Orient. Al capvespre, les carrosses dels tres reis, amb l’acompanyament dels patges reials, la banda de cornetes i les furgonetes plenes de regals fan una desfilada pels carrers del poble, que inclou la representació de l’Adoració a la placeta de l’església i la lectura del missatge reial a la plaça Major.

Sa Llego

Gener. Una setmana abans de Sant Antoni. Sempre en dissabte. Tradicional competició esportiva. Cursa pedestre per un antic recorregut, “sa llego” d’uns 7.700 m. en què participen prop de 2.000 persones.

Sant Antoni

16/17 de gener. Tradicional festa en honor al patró del poble. Durant més d’una setmana tenen lloc una sèrie celebracions religioses i activitats de tota mena que tenen el moment més àlgid durant el dia 16. Són punts importants de la festa la sortida dels dimonis del capvespre, que encalcen els infants per tot el poble, les misses completes, les desfilades i el ball dels caparrots, el piromusical, el cant de les gloses amb el so de les simbombes i l’encesa de més de 200 fogueres. Menjars tradicionals són les torrades de llonganissa, botifarrons, xulla i llom i les singulars “espinagades” d’anguiles, i de col.

En el marc de les festes de Sant Antoni, Setmana de s’Anguila, durant la qual una quinzena de bars/restaurants ofereixen una variada mostra de plats elaborats amb anguila.

Sa Pobla, Mallorca
Fires i tradicions
Mitja Marató

Febrer. Primer diumenge. Cursa de mitja distància per carrers, camins i carreteres del poble en què participen centenars d’atletes.

Carnaval

Febrer/març. Celebracions que precedeixen les festes de Pasqua. A més de les festes de disfresses que s’organitzen en cases particulars i sales de festes, el diumenge de Carnaval té lloc “la Rua”, una desfilada de disfresses, carrosses i comparses per un circuit urbà que passa per la plaça Major.

El dimarts següent té lloc la versió infantil de “la Rua”, “la Rueta,” que tancarà el cicle festiu del Carnaval per entrar en la Quaresma i Setmana Santa

Març/abril. Conjunt de celebracions de dates variables (en funció de la lluna) que giren al voltant de la mort i resurrecció de Jesús. Durant aquesta setmana se succeeixen moltes celebracions religioses. Destaquen les processons de Dijous i Divendres Sant, aquesta darrera precedida per l’escenificació del davallament, “el terratrèmol”. A les processons, més de mil confrares, d’una desena de confraries, desfilen pel poble, en respectuós silenci, només alterat per les bandes de tambors i cornetes i la banda municipal de música.

Pancaritat de Crestatx

Març/abril. El dimarts següent al diumenge de Pasqua té lloc la tradicional romeria a Crestatx, un petit oratori situat a 2,5 km. de sa Pobla. Allà hi tenen lloc celebracions religioses, diverses activitats, jocs, balls tradicionals, i són milers de persones les que hi dinen enmig de les esplanades i boscos dels voltants. Al capvespre, música, festa i tornada de la romeria al poble i, allà, música, balls populars i festa altre cop.

Encontre d’Escriptors. Dia del Llibre

Abril. Al voltant del 23 d’abril, celebració de Sant Jordi, dia del llibre i Encontre d’Escriptors. A la plaça Major, exposició i venda de llibres. Activitats preparades per als alumnes dels centres escolars i visita d’escriptors a les escoles del poble per fer activitats relacionades amb el món de la creació literària.

Santa Margalida i Sant Jaume

Juliol. Cicle festiu de l’estiu, al voltant de la segona quinzena de juliol. S’organitzen nombroses activitats esportives populars i culturals, com ara conferències, exposicions de pintura, el Crestatx Poètic, concert de la Coral, concurs de truites de patates... Durant els cap de setmana tenen lloc concerts de música a la plaça Major.

Festival de Jazz

Agost. Prestigiós festival de jazz que té lloc a la plaça Major. Amb més d’una vintena d’edicions, s’ha aconseguit comptar amb la presència de les grans figures internacionals de jazz, com ara Ravi Coltrane Quartet, Charlie Haden Quartet West, Bill Frisell, Ana Popovic Blues Band, John Zorn, Joe Lovano...

Sopar a la fresca

Agost. Sopars multitudinaris que organitzen els veïns del poble. Els sopars tenen lloc pels carrers, on es paren taules, cadires i ornamentació diversa que, per un moment guanyen l’espai als vehicles.

Duatló

Desembre. Primer diumenge de desembre. Competició esportiva amb un recorregut urbà i per camins del camp pobler. Prova mixta de bicicleta i de córrer 5/18/3 km.