Avís
  • JUser: :_load: No es pot carregar a l`usuari amb id: 284
Gastronomia

Gastronomia

Parlar de gastronomia, a sa Pobla, és obrir la caixa major de les essències pobleres. El tradicional treball als camps de conreu, i la creixent activitat urbana, amb la joia del viure i la responsabilitat del conviure, serien altres de les essències pobleres, unides a una remarcable inquietud cultural que, si ja era notòria allà als anys cinquanta, en els darrers decennis, amb les noves fornades de joves ben preparats, s’ha intensificat notablement, tant a les lletres com a les arts. Però, el menjar, començant pels berenars dels matins, ritual diari seguit amb fervor per gran part de la població, o els dinars o els sopars, especialment els col·lectius, són esdeveniments d’una aparent simplicitat nutritiva que, ben observats, proporcionen segments definitoris del típic, i tòpic, tarannà pobler.

Sa Pobla, Mallorca
Coca amb pebres
No és cap secret i, mitjançant el llibre de Llorenç Gost i Pep Vicens, es confirma una condició prèvia, determinant. La majoria dels amos, o de les madones que, a sa Pobla, tenen un restaurant, celler o fonda oberta al públic, començaren a saber com i de quina manera es cuinava un plat o l’altre, als fogons de ca seva. D’un patrimoni avial de sabors i d’aromes els ve la vena íntima, peculiar, el toc personal, de preparar amb gràcia i seny, els menjars específicament nostrats.
Sa Pobla, Mallorca
Estació de Sa Pobla, segle XIX

Hereus de la substanciosa cuina de l’ahir, tot perfeccionant les velles receptes, els restauradors d’avui en dia, ofereixen d’una manera genuïna i afinada, els millors plats de la tradicional, i popular, cuina poblera. Tradició amb imaginació són a les cartes de fondes, cellers i restaurants de sa Pobla. Des del bar més modest al restaurant més ben muntat, dels recollits al llibre de Llorenç Gost i Pep Vicens, els futurs comensals ho comprovaran amb escreix.

Descarregar el llibre Menjar Bé a sa Pobla

Alexandre Ballester
Cronista Oficial de la Vila. Tardor 2004
Marca Sa Pobla
logo fundacio