TONI CELIÀ TERRASSA ESCUT D'OR DE SA POBLA 2018

TONI CELIÀ TERRASSA ESCUT D'OR DE SA POBLA 2018

El Ple de sa Pobla reunit ahir vespre en sessió ordinària, va acordar concedir l'ESCUT D'OR DE LA VILA a Toni Celià Terrassa (sa Pobla, 1982), biòleg i bioquímic, investigador rellevant i innovador en el camp de càncer de mama.

Toni Celià Terrassa va néixer a sa Pobla el 6 de juny de 1982. És llicenciat en Biologia (2006) i Bioquímica (2007) per la Universitat de les Illes Balears (UIB). 

En el 2007, va començar el doctorat a la Universitat de Barcelona (UB) com a investigador predoctoral a l'IBMB-CSIC sota la supervisió del Dr. Timothy Thomson per estudiar els mecanismes moleculars de la metàstasi. Durant aquest període va realitzar una estada de 4 mesos a la Universitat de Princeton el 2010. 

El 2012, va obtenir el doctorat i es va incorporar a la Universitat de Princeton per estudiar els mecanisme moleculars de la iniciació tumoral en càncer de mama, com a investigador Post doctoral sota la supervisió del Dr. Yibin Kang, líder internacional en el camp. En 2018, s’ha incorporat com Miguel Servet-I a l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) a Barcelona com a investigador júnior independent, al càrrec del laboratori de cèl•lules mare canceroses i Metàstasi, per dedicar la seva investigació a l'estudi de les càncer stem cells (CSCs) en càncer de mama i la seva interacció amb el sistema immune. 

La investigació de la seva tesi doctoral va resultar en 6 publicacions en metàstasi del càncer de mama i pròstata. 

Els estudis més remarcables de Toni Celià Terrassa són els publicats a Nature Medicine (2011) on participar com coautor, i a The Journal of Clinical Investigation (2012) en el qual fou el primer autor. Ambdós estudis han tingut alta repercussió en el camp de la metàstasi, càncer stem cells (CSCs) i la reversió de la transició epiteli-mesènquima (EMT). Tots dos suggereixen que el fenotip epitelial és necessari per a la colonització metastàsica, i que per tant les CSCs han de perdre parcialment les característiques mesènquimes sense perdre la seva capacitat d'autorenovació.

Durant la seva etapa postdoctoral, Toni Celià es va especialitzar en l'estudi dels mecanismes que generen propietats de CSCs en el càncer de mama triple-negatiu, i la seva interacció amb el sistema immune. La qual cosa ha resultat en el descobriment que les CSCs de mama poden evadir senyals del sistema immune com l'interferó (publicat a Nature Cell Biology 2017) i la identificació per primera vegada del nínxol microambiental on resideixen les cèl•lules mare de la mama, format per macròfags (publicat a Science 2018). Tots dos, estudis obren noves portes de coneixement respecte a la interacció de fenotips de cèl•lula mare de la mama amb el sistema immune, en condicions normals i de malignitat. A més, hi ha un altre estudi en camí, com a primer autor, sobre una nova dinàmica d'EMT i CSCs en càncer de mama que Toni Celià enviarà a Nature molt aviat. 

Durant aquest període també ha escrit diversos reviews en el camp de la metàstasi i microambient tumoral en Genes & Dev, Genome Biology i un altre recentment enviat a Nature Cell Biology. 

A més, Celià va obtenir dues beques postdoctorals com a investigador principal: La New Jersey Commission Cancer Research (NJCCR) postdoctoral fellowship i la Susan G. Komen postdoctoral grant, pel que va poder liderar els seus projectes dirigint a dos estudiants de grau (els quals són segon i tercer autor en el treball publicat a Nature Cell Biology 2017) i a un tècnic a temps parcial (quart autor), això demostra la seva experiència per liderar grups, a més de la coordinació amb tota la resta d'autors col•laboradors per dur a terme projectes d'investigació de de alt nivell en càncer de mama. 

Recentment, li han concedit el premi a CLIP Investigator del Càncer Research Institute (CRI) d'USA per dur a terme un projecte d'immunoteràpia en càncer de mama triple-negatiu. 

L’experiència científica de Toni Celià, l’hi ha aportat totes les eines i coneixement necessaris per iniciar de forma independent una investigació rellevant i innovadora en el camp del càncer de mama i el seu tractament.

Del total de les 14 publicacions científiques de Celià: 12 són en primer decil (D1) i 2 en primer quartil (Q1). Algunes d'aquestes publicacions estan entre les revistes científiques més prestigioses com: Science, Nature Cell Biology, Nature Medicine, The Journal of Clinical Investigation, o Genes & Development. En les publicacions com a autor principal, totes sobrepassen el factor d'impacte per sobre de 10 (Nature Cell Biology 2017, The Journal of Clinical Investigation 2012, Genes & Development 2016 i Genome Biology 2017). 

Actualment, l’índex de cites de Celià acumula un total de més de 900 cites i 780 durant els darrers 5 anys (mètrica del google acadèmic) com a indicador de la rellevància dels seus estudis durant els darrers 5 anys. Els seus estudis principals van rebre comentaris d'editorials: L'estudi publicat a The Journal of Clinical Investigation 2012 va ser ressaltat a Nature Reviews Cancer i F1000. 

L'article recentment publicat a Nature Cell Biology 2017 va ser ressaltat amb un comentari en el mateix volum i portada de la revista. Tots dos estudis van rebre premis com: el VIII International Symposium of Translational Oncology 2012 i el Keystone Symposia Future of Science Award 2017, respectivament. A més, l'últim ha estat seleccionat com a presentació oral en els simposis prestigiosos: Keystone Symposia 2017, Gordon Conference 2017, i altres. 

Aquest any 2018, Celià espera un impacte substancial amb noves publicacions: 1 a Science com a segon autor; i 1 review a Nature Cell Biology com a primer autor sol•licitat per a la revista. A més, dins el 2018, Celià te previst publicar un altre article d'investigació que a Nature, del qual és primer autor. 


Celià ha obtingut beques i projectes al llarg de la seva carrera científica: com a estudiant de grau va obtenir la beca d'estudiant col•laborador del Ministeri d'Educació, i una beca de pràctiques del CNIC. Durant el doctorat va obtenir les beques AGAUR, FPU i JAE, de les quals va triar la JAE del CSIC. 

Com a investigador postdoctoral va obtenir projectes com a investigador principal postdoctoral: la New Jersey Commission Cancer Research (NJCCR) postdoctoral fellowship (2013) i la Susan G. Komen postdoctoral grant (2015). 

En 2018, ha tingut el privilegi d'obtenir l'ajuda Miguel Servet-I 2018 amb la qual, fa poc s’ha incorporat a l'IMIM com a líder júnior de grup. 

Recentment, li han concedit el premi a CLIP Investigator del Càncer Research Institute (CRI) d'USA per dur a terme un projecte d'immunoteràpia en càncer de mama triple-negatiu. 

Un altre, indicador de qualitat 2 i experiència científica és que Toni Celià ha ocupat feines com co-revisor per a revistes com: Cell, Nature, Nature Cell Biology, Nature Medicine i Cancer Cell; en multitud d'ocasions. I editor de la revista Journal of Clinical Medicine.Marca Sa Pobla
logo fundacio