El Parc Natural de s'Albufera tendrà una nova llacuna dins el terme de sa Pobla

El Parc Natural de s'Albufera tendrà una nova llacuna dins el terme de sa Pobla

04/03/2019

La col·laboració entre el Govern, Endesa i el GOB permet la creació d’una nova llacuna d’aigües fondes a s’Albufera. Aquesta serà la primera infraestructura d’ús públic d’aquest tipus al terme municipal de sa Pobla.

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal; el batle de sa Pobla, Biel Ferragut, i la regidora de Medi Ambient, Catalina Munar; el director general d’Endesa a les Illes Balears, Martí Ribas, i Antoni Muñoz, del GOB, han visitat avui la llacunaAquest nou espai, de 4 hectàrees, serà clau en la recuperació de l’estat hídric i la conservació dels hàbitats del Parc Natural.

Les obres de dragatge es van iniciar a finals de l’any passat. En aquests moments ja s’han retirat més de 50.000 m3 de sediments, que han estat dipositats als voltants de la llacuna on el proper hivern hi ha previst sembrar oms resistents a la grafiosi, polls blancs i altres plantes pròpies dels boscos de ribera. D’aquesta manera, la llacuna contribuirà a conservar aquest hàbitat tan singular i a una millora del paisatge.

El conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, ha destacat la incorporació d’aquest nou ambient d’aigües fondes al conjunt del Parc Natural i el seu bé com a habitat ja que serà la més gran d’aquestes característiques que hi haurà al Parc Natural. Per la seva part, el batle de sa Pobla, Biel Ferragut, ha agraït a la conselleria i a Endesa la seva actuació en un espai que es trobava degradat i ha destacat que és la primera llacuna del Parc Natural dins el terme de sa Pobla.

La finca on s’ubica la llacuna ocupa unes 30 hectàrees just al límit més occidental del Parc Natural i és propietat d’Endesa. El 2016 la companyia va signar un acord de custòdia del territori (ACT) amb la conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca i el GOB.

En aquell ACT, que té com a objectiu principal la millora de l’estat de conservació de les espècies i la restauració ecològica dels hàbitats presents, es marcaren tota una sèrie d’actuacions i projectes a realitzar, entre els quals ja destacaven la creació, per dragatge, d’una gran llacuna d’aigües fondes i la ubicació d’una plataforma elevada d’observació de fauna, que formaria part de l’itinerari públic que discorre per aquella zona. Amb tot, la construcció de la llacuna respon a una mesura compensatòria d’Endesa per l’abocador de Biniatria.

La llacuna està connectada a tota una sèrie de síquies i canals, la qual cosa possibilitarà que les aigües de la llacuna es renovin de manera adequada i permetin així una major presència de flora i fauna aquàtiques. De fet, durant els mesos que ha durat el dragatge ja s’hi han pogut contemplar moltes espècies (fotges, collblaus, corpetasses, gallfavers...), i fins i tot s’hi ha detectat l’espinós, un petit peix d’aigua dolça que únicament es troba present a certs indrets de s’Albufera que disposen d’aigües de molt bona qualitat, i que, per tant, es troba amenaçat.

Hi ha previst que aquesta llacuna passi a convertir-se en un dels millors llocs de s’Albufera per a l’observació de nombroses aus aquàtiques, com ara setmesons, soterins, corpetasses, fotges, collblaus, grisetes, moretons, becvermells, arners, àguiles peixateres, fumarells, agrons, etc. També es convertirà en un bon lloc d’alimentació de Myotis capaccinii i altres ratapinyades protegides, anguiles, mújols, espinosos, granots, tortugues d’aigua i gran quantitat d’invertebrats aquàtics, i contribuirà així a enriquir les poblacions de totes aquestes espècies.

A més, s’espera que la llacuna pugui rebre aviat les aigües de ses Fonts Ufanes, gràcies a una derivació inclosa en un projecte que compta amb finançament de l’impost de turisme sostenible, i així ajudarà a millorar l’estat hídric de tota la cara oest de s’Albufera i d’alguns dels seus hàbitats, com ara el dels mansegars.

Es tracta, en definitiva, d’una actuació que s’espera que tingui molts d’efectes positius en els hàbitats i les espècies de s’Albufera de Mallorca, i que contribuirà també a augmentar l’oferta de visita i gaudi públic de l’espai protegit, ja que disposa d’una plataforma elevada d’observació de fauna que possibilita també una contemplació pausada del paisatge albuferer, excepcional en l’àmbit balear i tan característic d’aquest indret.

Finalment, s’espera, en el futur més immediat, continuar noves actuacions a la zona, com la ja comentada de creació de nous boscos de ribera i també la posada en funcionament d’una estació d’anellament d’aus migratòries o el soterrament d’una estesa elèctrica propera.

Vidal ha subratllat la importància d’aquesta obra per a afrontar els reptes hídrics de s’Albufera. En aquest sentit, a banda d’aquesta actuació, cal afegir-n’hi d’altres com la construcció d’una nova Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) a Sa Pobla; obres de millora a l’EDAR de Muro i un projecte, finançat per l’Impost de Turisme Sostenible (ITS) per a atacar les espècies invasores del Parc Natural.

Marca Sa Pobla
logo fundacio