L’Ajuntament de sa Pobla obre les portes de l’Espai Can Cirera Prim - Arxiu Municipal per mostrar totes les millores que s’hi han duit a terme

L’Ajuntament de sa Pobla obre les portes de l’Espai Can Cirera Prim - Arxiu Municipal per mostrar totes les millores que s’hi han duit a terme

Coincidint amb el Dia Internacional dels Arxius, la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de sa Pobla ha presentat les darreres fases de millora de l’Espai Can Cirera Prim, seu de l’Arxiu Municipal, de la sala d’estudi 24 hores i de part del patrimoni de la Fundació ACA.


Pel que fa a l’arxiu, les millores han consistit en pujar tota la documentació des del soterrani a la planta superior per ubicar-la en una zona totalment condicionada pel que fa a temperatura i humitat per tal de protegir les signatures. A més, ara l’arxiu compta amb un espai de consulta i investigació ampli, lluminós i adequat a les necessitats dels usuaris. De la mateixa manera, la sala d’estudi està en ple funcionament i equipada per oferir el servei. Tot això, ha estat possible gràcies al compromís i la col·laboració del Consell de Mallorca, amb un suport econòmic d’11.000 euros.

També hem de destacar que el passat mes de desembre l’Ajuntament de sa Pobla va signar un conveni de col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears amb l’objecte de realitzar la primera fase de la incorporació de l'Arxiu Municipal a la Plataforma d'Arxius Històrics de les Illes Balears, gestionada pel Servei de Biblioteca i Documentació de la UIB. L’objectiu és aconseguir una custòdia segura dels documents de l’arxiu de sa Pobla i posar-los a l’abast de tota la societat, especialment dels investigadors/es. Aquest conveni també s’ha pogut dur a terme gràcies a la concessió d’una subvenció per a l’Organització d’Arxius Municipals del departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca.

El primer tinent de batle i regidor de Cultura, Antoni Simó Tomàs, ha mostrat la seva satisfacció “per haver aconseguit tenir un arxiu de referència i uns serveis dins l’àmbit de la investigació històrica i el coneixement. Han estat anys durs, que ara donen el seu fruit i que fan accessible l’arxiu a tota la gent”.

Per la seva part, el batle de sa Pobla, Llorenç Gelabert ha manifestat que “com a batle, avui és un dia important. Estic molt content d’aconseguir que aquest projecte cultural avanci amb tants bons resultats i que ben prest tota la documentació de l’arxiu sigui accessible per a tothom gràcies a la seva digitalització”.

També avui el batle de sa Pobla, Llorenç Gelabert, i el tinent de batle i regidor de Cultura, Antoni Simó Tomàs, han signat amb la vicepresidenta del Consell de Mallorca i de la Fundació ACA, Isabel Busquets, la cessió gratuïta d’un espai per a la ubicació de la biblioteca-arxiu ACA-Parets, un dipòsit documental i una oficina administrativa a les dependències de Can Cirera Prim.

Amb la cessió, es garanteix a la Fundació ACA un espai per a continuar amb la seva tasca de promoció de la cultura, la música contemporània, la poesia, la gastronomia i la col·laboració documental dins l’entorn musical. També pretén afavorir un lloc per a la consulta de la documentació.

La biblioteca comptarà amb un fons d'uns 4.000 llibres i publicacions entorn de la música, amb especial incidència en la música de les Illes Balears i la música contemporània. La catalogació va a càrrec del Consell de Mallorca, que duu un milenar llarg d'exemplars registrats, en un procés que es preveu que duri una altra temporada.

Una part d'aquesta biblioteca és fruit de la pròpia producció de la Fundació Musical ACA, que ja arriba a les 11.000 pàgines editades i 156 obres musicals publicades, entre d'altres iniciatives. A més de totes les edicions i iniciatives de la fundació, l’arxiu també conté més de 3.500 partitures inventariades.

També conté les calaixeres musicals de mossèn Joan Parets. Aquestes calaixeres sintetitzen un important fons bibliogràfic per a l'estudi de la història de la música a les Illes Balears, especialment pel que fa a l’orgue, la guitarra, la música religiosa i popular.

Sa Pobla, 9 de juny de 2021
Marca Sa Pobla
logo fundacio