Sa Pobla es transformarà en Albopàs, l’univers dramàtic d’Alexandre Ballester

Sa Pobla es transformarà en Albopàs, l’univers dramàtic d’Alexandre Ballester

 

Els dies 25, 26 i 27 de juny se celebrarà a sa Pobla la primera edició d’Albopàs - I Festival de Teatre Alexandre Ballester, una mostra escènica que tendrà al dramaturg pobler i sa Pobla com a grans protagonistes


Coincidint amb el desè aniversari de la mort del cronista, escriptor i dramaturg Alexandre Ballester, l’Ajuntament de sa Pobla i la companyia Ovnipresents, formada per Miquel Mas Fiol, Bel Albertí, Joan Seguí i Bet Palou, presenten el primer festival de teatre que tendrà com a objectiu reivindicar i acostar el teatre d’Alexandre Ballester al públic en general.


El primer tinent de batle i regidor de Cultura, Antoni Simó Tomàs, ha manifestat que “per a nosaltres és una satisfacció total poder dur a terme aquest festival perquè és un deute pendent cap el nostre poble, cap a Ballester i cap a la literatura catalana. Agraïm molt la tasca d’Ovnipresents, la col·laboració d’entitats i la implicació de la família del mateix Alexandre. Aquest festival de teatre és la cirereta de l’Any Ballester”


Per la seva part el batle de sa Pobla, Llorenç Gelabert, ha expressat que “és un honor i un plaer com a batle poder presentar aquest festival de teatre centrat en una persona, Alexandre Ballester, que ho va donar tot per sa Pobla. De fet, la seva empremta està dins la nostra cultura i festes. Alexandre Ballester va ser el cronista de la vila però en realitat era molt més


‘’De Ballester coneixem molt sobre la seva figura, però la seva obra teatral continua essent poc coneguda. Albopàs serà l’oportunitat de saldar un deute pendent amb Ballester i la seva obra dramàtica’’ afirma Bet Palou, directora artística del festival i membre de la companyia. 


Albopàs, que es presentarà al públic el proper 18 de juny, versarà sobre tres eixos: el poble, l’escena i les arrels. Les activitats, per tant, aniran destinades a fer comunitat, tenint el teatre com a vincle d’unió, complint un dels desitjos de l’autor pobler.  Aquest nom, que llegit a l'inrevés és sa Pobla, ha estat el títol amb el qual el grup ha volgut inaugurar aquest primer festival, tot per retre homenatge al món fictici que crea Ballester en obres com Dins un gruix de vellut o Siau Benvingut. 


Activitats per a tota la família


Miquel Mas Fiol és l’encarregat de dirigir i escriure Albopàs a peu de carrer, unes rutes teatralitzades pel poble adreçades a tota la família, que es podran veure durant els tres dies del festival. En aquesta màgica història, una jove directora de teatre (Ana Gago) s’endinsa al món d’Albopàs, trobant-se amb alguns dels personatges més representatius de Ballester com Madò Maria de Siau Benvingut (Alba Flor), Adalgot III de Dins un gruix de vellut (Lluís Oliver) o Nofre d’Un baül groc per Nofre Taylor (Lluís Garau). ’’Albopàs a peu de carrer serà una proposta divertida i emotiva sobre la necessitat de tornar a representar els nostres autors’’ afirma Mas Fiol.


Així mateix, el dia 26, es durà a terme l’activitat Et llegim, Alexandre, unes lectures dramatitzades de les obres de Ballester fruit d’un taller gratuït de teatre obert a tot el poble i engegat per la mateixa companyia. ‘’Les lectures dramatitzades tenen com objectiu fer que tot el poble participi i descobreixi l’obra ballesteriana’’ completa Bet Palou, encarregada d’aquesta activitat.


Per últim, el diumenge 27, tendrà lloc a sa Congregació l’estrena de l’obra L’única mort de Marta Cincinnati, una de les poques peces inèdites de Ballester. L’espectacle estarà protagonitzat per Bel Albertí, Xavi Frau i Guiem Juaneda, i comptarà amb la música en directe de Joan Seguí i Sara Mingolla. ‘’L’obra narra la persecució de Marta Coloma Cincinnati per Pelegrí Falcó. És una obra plena de simbolisme i de molta actualitat’’ afegeix Bel Albertí, que també se n’ha encarregat de l’adaptació i la direcció de la proposta.


Una defensa dels nostres autors


Des de la companyia afirmen que Albopàs és la continuació d’un treball que ja feren amb Sa Pesta 2020, una adaptació de Sa Pesta de Pere Capellà, on posaven el focus en la necessitat de reivindicar els nostres autors. Així, amb aquesta primera edició del festival, la companyia espera fer un homenatge a Ballester per, més endavant, aconseguir més edicions on es reivindiqui la importància dels nostres autors d’avui i d’ahir. ‘’Volem fer d’Albopàs el primer festival de teatre dedicat a les nostres lletres, on es posin en valor els nostres autors d’avui i d’ahir’’ assenyalen.

 

Podeu fer les vostres reserves a: https://www.anyballester.cat/albopas.html


Sa Pobla, 14 de juny de 2021

Marca Sa Pobla
logo fundacio