Gastronomía

Gastronomía

La gastronomia és un dels elements cabdals de l'essència de sa Pobla. Hereus de la substanciosa cuina de l'ahir, tot perfeccionant les velles receptes, els restauradors d'avui en dia, ofereixen d'una manera genuïna i afinada, els millors plats de la tradicional, i popular, cuina poblera. D'aquesta manera, la gastronomia poblera es caracteritza per la presència de productes locals de primera qualitat, com ara l'arròs i la patata; i per l'ús d'espècies en les seves elaboracions, en especial el coent. De fet, sa Pobla té la fama de ser el poble més coent de Mallorca!

Durant tot l'any són varis els moments en què sa Pobla es converteix en capital gastronòmica de Mallorca: festes de Sant Antoni, Fira Nocturna de la Patata, Fira de l'Arròs Pobler, etc.

EL MERCAT SETMANAL I EL VARIAT POBLER

mercat sa pobla 3Vols viure una experiència singular? Vine un diumenge al nostre poble! El mercat setmanal de sa Pobla es celebra tots els diumenges al matí de 8:00h. a 14:00h. Durant aquest dia, la restauració i els productes agrícoles de proximitat esdevenen els protagonistes de sa Pobla.

El nostre mercat es localitza principalment en la Plaça Major del poble, punt neuràlgic del poble. Allà es poden trobar tota una sèrie de venedors locals i d'arreu de l'illa que ofereixen una oferta molt variada en productes a preus molt atractius. Així doncs, és un bon lloc on trobar tota mena de fruites, verdures, flors, estris del camp, etc. Però també hi podreu trobar paraments de la llar, roba i molts més articles. 

D'altra banda, al voltant del mercat es troba una gran oferta de bars i restaurants on es pot provar les tapes pobleres més tradicionals, de reconegut prestigi en tot Mallorca: el Variat Pobler. El "variat" és una combinació de plats de la gastronomia mallorquina que es poden servir en forma d'entrepà o amb forma de plat. Els plats més típics són el llom amb xampinyons, la llengua, els calls, el "pica-pica", l'ensaladilla russa amb patata poblera, les croquetes, el calamar arrebossat i les banderilles de fetge.

FESTES DE SANT ANTONI I LA SETMANA DE L’ANGUILA

gastronomia 1Quan es celebren les Festes de Sant Antoni al 16-17 de gener, sa Pobla es converteix en un punt neuràlgic de la gastronomia, de els costums populars i de les festes de tota l'illa de Mallorca. Durant aquestes setmanes, l'ingredient principal de les elaboracions gastronòmiques del municipi és l'anguila. Així doncs, aquest peix típic de la zona de l'Albufera esdevé el protagonista de la cuina de les cases pobleres.

Tal és la seva importància que es celebra cada any en el marc de les festes la Mostra Gastronòmica de l'Anguila. Aquesta mostra aglutina la majoria de bars i restaurants del poble i sol durar dues setmanes, la qual cosa permet poder degustar els plats poblers més típics fets amb l'ingredient estrella de Sant Antoni.

Per altra banda, si l'ingredient principal és l'anguila, el plat més famós i tradicional durant aquests dies és l'espinagada. Aquesta és una massa a base de farina, aigua i llevat amb forma rectangular on l'anguila, les verdures i les espècies són les protagonistes. Cal dir, però que també hi ha altres modalitats d'espinagades que no tenen l'anguila com a ingredient, és el cas per exemple de les espinagades de llom amb col. A més, durant les festes de Sant Antoni es cuinen altres plats poblers típics, com ara: les coques de pebres vermells i les coques de verdura.

FIRA NOCTURNA DE LA PATATA

fira nocturna papata desescaladaDurant el mes de juny, més concretament al primer divendres i dissabte del mes, es celebra durant la nit la Fira Nocturna de la Patata. En aquesta, diferents bars i restaurants del poble ofereixen una mostra de les seves especialitats elaborades amb patata a la plaça Major. D’aquesta manera, es poden trobar racions de plats elaborats amb patata com a ingredient principal des d’un punt de vista tradicional o avantguarda, els quals costes d’1 a 4 euros.

 

 FIRA DE L’ARRÒS POBLER I EL MENJAR BÉ A SA POBLA

firaarrosEl cultiu de l'arròs és un dels cultius amb més tradició al poble. Aquest fet ha provocat que l'arròs de la modalitat "bomba", esdevingui en un dels productes agrícoles estrella de sa Pobla juntament amb la patata. A causa d'aquesta importància, el darrer cap de setmana de novembre es celebra la Fira de l'Arròs Pobler, la qual gira entorn del món de l'arròs i de l'agricultura entre altres temàtiques. Així doncs, l'arròs pobler esdevé en l'ingredient més utilitzat en les cuines del poble.

A més a més, durant dues setmanes es du a terme el programa "Menjar bé a sa Pobla", el qual recull l'oferta dels millors plats d'arròs dels diferents bars i restaurants del municipi. El plat amb arròs més famós de sa Pobla és l'arròs brut. Aquest és un plat que es sol menjar sobretot durant els mesos de més fred, ja que es tracta d'un plat d'arròs caldós amb carn, verdura i amb moltes espècies, les quals li donen un sabor, color i aroma característic.

 

 

 

CataláEspañol - English - Deutsch

Marca Sa Pobla
logo fundacio