Premi Alexandre Ballester

Premi Alexandre Ballester

Alexandre Ballester Moragues (1933-2011) dramaturg i estudiós de la històri local, ha estat un dels intel·lectuals més rellevants de la cultura poblera, tant en la seva vessant de creador literari, un dels més destacats de la seva generació, com en la de divulgador de la història de sa Pobla, des de la seva funció com a cronista oficial de la vila.

En el marc de les celebracions amb motiu de IV Trobada d’Escriptors Poblers de l’any 2000, diada de Sant Jordi, l’Ajuntament de sa Pobla donava a conèixer les bases d’aquest nou premi, el Premi Alexandre Ballester de Narrativa Curta, el qual naixia amb la finalitat de promocionar i estimular la producció literària en llengua catalana i era un clar homenatge i un públic reconeixement a la figura de l’escriptor pobler Alexandre Ballester.

Entre les principals característiques de les obres presentades a concurs figuraven que havien de ser una novel·la o un conjunt de narracions, escrites en llengua catalana, amb una extensió entre 80 i 150 folis.

El premi, inicialment, era de 3.600€, a compte dels drets d’autor. Les obres s’han publicat dins la col·lecció de narrativa Aliorna, de Lleonard Muntaner, Editor.

Els diferents jurats han estat formats per persones de reconegut prestigi en l’àmbit de la cultura de parla catalana. La biblioteca municipal de sa Pobla disposa d’exemplars de totes les obres premiades.

Autors i obres guardonades (En aquesta relació falta l’obra guanyadora del darrer premi de narrativa curta ‘El pintor mongol’, d’Antoni Pere Font (inèdita).

L’any 2016,  l’Ajuntament de sa Pobla canvia la modalitat del Premi Alexandre Ballester. Després de quinze edicions dedicades a la narrativa breu, s’aposta per fer un canvi de gènere literari i decantar-se per l’assaig. El tema a tractar pot ser de qualsevol aspecte de la cultura balear, i l’obra guanyadora, la publicarà Lleonard Muntaner editor en la col·lecció Panorama de les Illes. Vegeu-ne les bases completes aquí.

L’obra guanyadora del I Premi Alexandre Ballester d’Assaig (2016)  ha estat “Els dimonis en el cançoner popular de Mallorca”, de Miquel Suert.